Egon Holstad har blitt en populær og viktig stemme i den norske samfunnsdebatten. Vittig, rappkjeftet og poengtert – men alltid med kunnskap og en seriøs undertone.
I Norge sett fra nord finner leseren alt fra kommentarer om alvorlige og tunge tema, via hverdagslige skråblikk til humoristiske kåserier. Tekstene veksler mellom alt fra vær og vind, via rock’n’roll og fotball, til psykisk helse, miljø, havet, naturen og kjærligheten, patriotisme og pinglete søringer.
Mer utestemme nordpå
– Nord og sør – hva skiller oss? Det er vel også forskjeller i lynne og kultur «internt» i nord?
– Veldig mye, noe også tittelen på boka mer enn understreker! Det sier seg selv at et land med en så sprø geografi og spredt bosetning genererer forskjellige måter å se verden på, simpelthen fordi livene til folk i Oslo, på Fauske, i Berlevåg og Tromsø er svært forskjellige. I nord har vi nok også mer utestemme enn mange steder sørpå, der vi har en tradisjon for å lange ut mot både sentralmakta og Han Stat, samt hytte med neven mot polare lavtrykk og spinnvilt uvær, sier Egon Holstad, og legger til: – Samtidig er vi jo én nasjon, med en felles identitet i bunn, der vi bryr oss om hverandre og er samlet. Visst er det mange motsetninger og uenigheter på kryss og tvers av landsdeler, fylkesgrenser og kommunegrenser, men mye av det er også litt oppblåst kjekling som gir seg fort. Når det kommer til stykket, synes jeg vi er en fin og sammensveiset gjeng i dette rare og fine landet.
I samtale med sjefsredaktør i Avisa Nordlys, Helge Nitteberg.
Medvirkende: